De voormalige topvrouw van Yahoo, Marissa Mayer, zegt dat Russen informatie hebben gestolen van het technologiebedrijf. Daarvoor maakte Mayer haar excuses aan gebruikers.
In 2013 wisten cybercriminelen gegevens van vermoedelijk 3 miljard accounts in handen te krijgen. Dat maakte Verizon, het moederbedrijf van Yahoo, vorige maand bekend.

Een jaar later werden gegevens van nog eens een half miljard accounts gestolen. Daaronder waren onder meer wachtwoorden, namen en telefoonnummers van Yahoo-gebruikers.

Mayer maakte tijdens de hoorzitting haar excuses aan elke gebruiker. Hoe het lek heeft kunnen ontstaan, is bij Yahoo echter nog niet bekend. “Het lukte ons niet om de oorzaak van de hack te achterhalen”, zei Mayer. Ze zei dat zelfs een “robuuste” digitale verdediging niet toereikend was om aanvallers buiten de deur te houden.

Yahoo werkte volgens Mayer samen met de FBI om verantwoordelijke hackers te identificeren. “Achter de complexe en geavanceerde aanvallen zaten Russische inlichtingenfunctionarissen en hackers die door de Russische overheid werden betaald”, zei Mayer.

Verizon

Yahoo werd in juni van dit jaar overgenomen door de Amerikaanse internetaanbieder Verizon. Met de verkoop was een bedrag van 4,5 miljard dollar gemoeid.

 

Bron: Ex-directeur Yahoo houdt Russen verantwoordelijk voor datalek