In Londen zijn binnen een dag meer dan 500.000 handtekeningen verzameld tegen het verbod op Uber. De taxidienst had aan gebruikers gevraagd een online petitie te ondertekenen voor het behoud van Uber. De vergunning om taxidiensten vanuit Uber aan te bieden, wordt namelijk niet verlengd.

Gisteren maakte de vervoersorganisatie Transport for London (TfL) bekend de vergunning niet langer te verlengen, omdat het bedrijf niet meer voldoet aan de regelgeving voor taxidiensten in Londen.

Chauffeurs van Uber zouden onder andere meer ongelukken veroorzaken dan andere taxidiensten. Ook hebben ze volgens TfL onvoldoende gedaan om chauffeurs met een criminele achtergrond te weren. Daarnaast speelt mee dat de taxidienst software gebruikt die voorkomt dat de autoriteiten de taxidienst kunnen controleren.

Greg Hands, de minister van Buitenlandse Handel, heeft kritiek op het besluit om de Uber-taxi’s te verbieden in de hoofdstad. Op Twitter schrijft hij dat straks 40.000 chauffeurs zonder werk zitten en 3.5 miljoen gebruikers in de steek worden gelaten.

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, steunt het opzeggen van de licentie wel. Hij zegt dat de veiligheid van klanten voorop moet staan en dat Uber al langer te maken had met veiligheidsproblemen omdat het bedrijf zich niet aan de regels houdt. “Die regels zijn er niet voor niets.”

Uber gaat in beroep tegen het besluit. In afwachting van een nieuwe uitspraak mogen de Uber-taxi’s blijven rijden.

 

Bron: Ruim half miljoen handtekeningen tegen verbod Uber in Londen | NOS