Een hacker heeft vorig jaar informatie gestolen over het Joint Strike Fighter-programma en andere militair materieel, door in te breken in het computernetwerk van een leverancier van het Australische leger.

Volgens de minister verantwoordelijk voor de Australische defensie-industrie is ongeveer 30 gigabyte aan data gestolen, waaronder plannen voor de Joint Strike Fighter en het P-8 Poseidon verkenningsvliegtuig.

”Gelukkig zijn de bestanden die zijn meegenomen, commerciële bestanden en niet militaire data. Het is geen uiterst geheime informatie”, zei minister Christopher Pyne tegen de Australische nieuwszender ABC.

Tijdens de presentatie bleek dat het ging om technische informatie over slimme bommen, de JSF, het Poseidon-toestel en enkele schepen van de marine. Volgens de minister is er door de diefstal geen sprake van een gevaar voor de nationale veiligheid.

Methodisch

Het ministerie heeft geen idee wie achter de cyberaanval zit. De hacker zat in 2016 vijf maanden lang in het netwerk en de werkwijze was volgens de Australische veiligheidsdienst ASD ”methodisch, langzaam en weldoordacht”.

Volgens de autoriteiten kan er een andere staat achter de hack zitten. ”Het kan één dader zijn en het kunnen er verschillende zijn”, zei minister Pyne.

 

Bron: Hacker steelt Australische bestanden over Joint Strike Fighter