Een medewerker van het Erasmus Medisch Centrum heeft met het versturen van een nieuwsbrief de e-mailadressen van 46 met hiv besmette kinderen gelekt.

Dat meldt RTL Nieuws. Het Erasmus MC bevestigt tegen de nieuwsorganisatie dat er een datalek heeft plaatsgevonden, maar wil niet zeggen of het inderdaad om e-mailadressen van jonge hiv-patiënten gaat.

De nieuwsbrief bevatte informatie voor kinderen met het hiv-virus. Het bericht was gericht aan jonge patiënten of hun ouders.

Het aantal van 46 komt neer op ruim een vijfde (21,8 procent) van het totaal aantal minderjarige patiënten met hiv. De Stichting Hiv Monitoring registreerde vorig jaar 134 kinderen tussen de 0 en 12 jaar en 77 jongeren tussen de 12 en 17 jaar als hiv-patiënt.

Vanwege het lek heeft het Erasmus MC besloten om met de nieuwsbrief te stoppen. Het medisch centrum gaat de informatie binnenkort beschikbaar maken op zijn nieuwe website.

Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Organisaties en bedrijven zijn sinds 2016 verplicht om lekken van privacygevoelige informatie met de waakhond te delen.

 

Source: ‘Erasmus Medisch Centrum lekte e-mailadressen jonge hiv-patiënten’