De Britse minister-president, Theresa May, vindt het niet verlengen van Ubers taxilicentie disproportioneel.

Dat zei ze donderdag tegenover BBC. Ook beschuldigde ze de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, ervan duizenden banen in gevaar te brengen.

Londen maakte vorige week bekend de taxivergunning van Uber niet te verlengen. Reden was dat het bedrijf slecht zou omspringen met zijn verantwoordelijkheid op het gebied van openbare orde en veiligheid, stelde transportwaakhond Transport for London. In de Britse hoofdstad zijn ongeveer veertigduizend Uber-chauffeurs actief.

May gaf toe dat er “zorgen waren om de veiligheid”, waar Uber aandacht aan moet besteden. De beslissing zou de “levens van miljoenen gebruikers” echter “beschadigen”.

De premier zei verder dat ze graag een situatie ziet waarin zowel de private bedrijven als de traditionele ‘black cabs’ in Londen een eerlijke kans van slagen hebben. “Ik denk dat een verbod disproportioneel is. Ik denk dat mensen graag keuzemogelijkheden willen zien.”

Beroep

Uber is in beroep gegaan tegen het oordeel en mag ondertussen zijn diensten blijven aanbieden. Ook zei de taxidienst bereid te zijn concessies te doen om het intrekken van de vergunning ongedaan te maken.

Zo zegt het bedrijf toe meer aandacht te zullen besteden aan de veiligheid van passagiers en de arbeidsomstandigheden van chauffeurs te zullen verbeteren.

Bron: Britse premier Theresa May noemt intrekken Uber-licentie disproportioneel