De Amerikaanse Senaatscommissie voor Inlichtingen vindt dat de reactie van Twitter op het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen niet volstaat. Dat zegt Mark Warner, een hooggeplaatst Democratisch lid van die commissie. Twitter is achter gesloten deuren door de inlichtingencommissie gehoord.

Het bedrijf heeft bekendgemaakt dat het zo’n 200 accounts heeft verwijderd die banden hadden met hetzelfde Russische internetbedrijf dat ook duizenden politiek getinte advertenties op Facebook plaatste. Van de 450 accounts die Facebook had gevonden, waren er 22 die ook een Twitter-account hadden.

Warner vindt dat Twitter met die informatie niet genoeg vragen heeft beantwoord over Twittergebruik vanuit Rusland. Hij zegt dat hem bij de hoorzitting duidelijk werd dat het team achter Twitter niet begrijpt hoe omvangrijk de buitenlandse inmenging via sociale media is. Hij noemt de verklaring van Twitter “uiterst teleurstellend” en “ontoereikend op bijna alle mogelijke manieren”.

‘Verdachte accounts’

Het techbedrijf heeft verder bekendgemaakt dat er drie accounts zijn gevonden die banden hebben met de Russische nieuwssite Russia Today. Volgens Twitter hebben die accounts bijna 275.000 dollar uitgegeven aan advertenties die gericht waren op Amerikaanse lezers. Wat er in die advertenties stond, is niet bekendgemaakt.

Verder maakte Twitter bekend dat er wekelijks 3,2 miljoen “verdachte accounts” worden ontdekt op het sociale netwerk. Per dag wordt er zo’n 450.000 keer ingelogd op dat soort accounts.

De Senaatscommissie wil op 1 november ook nog openbare hoorzittingenhouden. Daarvoor zijn ook Facebook en Alphabet, het moederbedrijf van Google, uitgenodigd.

Bron: Senaatscommissie VS ontevreden met verklaring Twitter over Rusland | NOS