Hotelwebsite Booking.com heeft een overeenkomst gesloten met de gemeente Amsterdam om illegale verhuur van woningen tegen te gaan.

De hotelwebsite belooft woonruimtes van eigenaren zonder hotelvergunning na zestig verhuurde nachten niet meer boekbaar te maken. In Amsterdam mag een woonruimte niet langer dan zestig dagen per jaar verhuurd worden.

Volgens de gemeente heeft Booking.com ook toegezegd verhuurders en gasten er nadrukkelijk op te wijzen dat per appartement maximaal vier personen zijn toegestaan.

Als Amsterdam het bedrijf om hulp vraagt bij het handhaven van regels rond vakantieverhuur, belooft de website daar ook gehoor aan geven. De overeenkomst gaat op 1 januari 2018 in.

Overleg

“Booking.com is al langer in goed overleg met de gemeente over het tegengaan van illegale verhuur en biedt bijvoorbeeld inzicht in de verhuur door de adressen van het aanbod te vermelden”, stelt de gemeente Amsterdam.

Booking.com verwijdert nu al advertenties die niet aan de regels voldoen en informeert verhuurders over het Amsterdamse beleid.

Airbnb

Amsterdam overlegt al langer met websites waarop toeristen naar vakantieverblijven kunnen zoeken. Dit moet de uitwassen rond kortstondige woningverhuur en illegale hotels bestrijden. Zo maakte de gemeente vorig jaar vergelijkbare afspraken met Airbnb.

De gemeente heeft ook bepaald dat vakantieverhuur van woonruimte aan de gemeente moet worden gemeld. De eigenaar van de woning moet hiervoor toestemming geven.

Registratiesysteem

“De gemeente en Booking.com zijn het erover eens dat vrijwillige afspraken met individuele bedrijven geen structurele oplossing bieden voor het probleem van illegale verhuur”, aldus de gemeente Amsterdam. De partijen pleiten daarom voor een wettelijke oplossing via een registratiesysteem.

Bij een dergelijk systeem zou de gemeente verantwoordelijk zijn voor de uitgifte en het verifiëren van registratienummers. Alleen woningen met zo’n nummer zouden dan via een platform verhuurd kunnen worden.

Volgens Booking.com en de gemeente zou zo’n “helder wettelijk kader om vakantieverhuur toe te staan en te controleren” noodzakelijk zijn.

 

Bron: Booking.com werkt mee aan tegengaan illegale verhuur Amsterdam