Na drie banken is vandaag ook de Belastingdienst getroffen door een DDoS-aanval. Daardoor is de website rond half twaalf ongeveer 10 minuten slecht bereikbaar geweest, zo meldt een woordvoerder. Inmiddels zou alles weer moeten werken.

Volgens de woordvoerder heeft de dienst regelmatig te maken met aanvallen van buitenaf en is deze storing niet uniek. Hoe vaak er problemen zijn wil de belastingdienst niet zeggen. Het is niet duidelijk of de aanvallen met elkaar te maken hebben.

Afgelopen weekend werd ABN Amro al enkele keren getroffen door een DDoS-aanval. ING was gisteravond ook slachtoffer. De Rabobank heeft vanochtend vanaf een uur of negen tot ongeveer elf uur last gehad van de gevolgen van een DDoS-aanval. Daardoor werkte mobiel bankieren, internetbankieren en betalen met iDeal nauwelijks.

‘Grote aanval’

Een woordvoerder van De Nederlandse Bank noemt deze aanvallen uitzonderlijk. “Sinds de grote DDoS-aanval op ING in 2013 leek alles goed op orde. Er is nu duidelijk iets waar we op moeten reageren. We zijn hierover in gesprek met de banken.”

Bij een DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met enorme hoeveelheden data en raakt de server overbelast. Bijna alle banken hebben er geregeld mee te maken, maar niet alle aanvallen leiden tot uitval of vertraging van het betalingsverkeer.

Het Nationaal Cyber Security Centre (NCSC) zegt dat het hier in principe niet mee bezig is maar wel “op verzoek hulp biedt”. Het NCSC wil niet zeggen of er ook al een verzoek om hulp is gedaan.

De hoeveelheid aanvallen lijkt de laatste maanden toegenomen en dat baart winkeliers in Nederland zorgen. Volgens hen komt zo de stabiliteit en de betrouwbaarheid van het betalingssysteem in gevaar.

 

Source: Ook Belastingdienst getroffen door DDoS-aanval