Het had niet meer dan een leuke tool moeten zijn, The Global Heatmap van de populaire sport-app Strava; een gedetailleerde wereldkaart met de activiteiten van onder meer miljoenen fietsers en hardlopers. Maar nu blijkt dat uit deze gegevens ook gevoelige informatie valt af te leiden.

Online speurneuzen ontdekten mogelijke geheime locaties van militaire bases. Militairen zetten lang niet altijd hun tracker uit als ze trainen of patrouilleren en laten daardoor sporen achter. Op het eerste oog lijken de lijnen op de kaarten hele normale hardlooproutes, maar wie inzoomt ziet op sommige plekken patronen die niet altijd terug te vinden zijn op Google Maps.

De fitness-app Strava is vooral in het Westen populair. Daardoor vallen de lijnen in gebieden waar de app minder wordt gebruikt extra op, zoals het Midden-Oosten. Op kaarten van bijvoorbeeld Syrië en Afghanistan zijn duidelijke patronen te zien van sporters die zich binnen een bepaalde straal, waarschijnlijk een basis, bevinden.

Vooral in conflictgebieden kan deze openbare informatie voor problemen zorgen. “Het kan bijzonder gevaarlijk zijn”, zegt de Australische Nathan Ruser, een van de ontdekkers, tegen Britse media. “De kaart ziet er mooi uit, maar het is niet echt handig voor militaire operaties. Amerikaanse legerbases zijn duidelijk te herkennen en te traceren”, schreef hij op Twitter.

Het AD ontdekte dat de app ook in Nederland interessante patronen laat zien. Bij Villa Eikenhorst in Wassenaar, de woning van koning Willem-Alexander, is duidelijk een fietsrondje te zien.

Volgens Strava hebben gebruikers de mogelijkheid informatiedeling aan of uit te zetten. Privégegevens zijn dan ook niet opgenomen in de kaart. “We doen er alles aan om mensen te helpen onze app beter te begrijpen en ze controle te geven over hun eigen informatie”, zei het bedrijf tegen de BBC.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zegt tegen The Washington Post dat het de informatie onderzoekt. Hij wilde niet reageren op de vraag of er regels zijn omtrent het gebruik van fitness-trackers. Maar het Pentagon heeft in 2013 het gebruik van Fitbits aangemoedigd ter bestrijding van overgewicht onder militairen.

 

Source: Populaire sport-app onthult per ongeluk gevoelige militaire informatie