De datingapp Grindr deelt veel persoonlijke informatie, waaronder de hiv-status van gebruikers, met twee bedrijven die werken aan het optimaliseren van de app.

Dat schrijft BuzzFeed na onderzoek van het Noorse bedrijf SINTEF. Het gaat om de bedrijven Apptimize en Localytics.

Grindr is een datingapp die zich richt op homo’s. Naast de hiv-status wordt ook veel andere persoonlijke, soms gevoelige, informatie gedeeld. Bij Grindr kunnen gebruikers bijvoorbeeld ook seksuele voorkeuren invoeren.

In een reactie heeft Grindr aan BuzzFeed laten weten dat het stopt met het delen van die gegevens.

Toch vindt topman Scott Chen van Grindr dat de app eruit wordt gepikt. “Wij verkopen de gegevens niet aan adverteerders of andere bedrijven”, zegt hij. “Dit is de normale gang van zaken voor bijna alle apps. De bedrijven worden betaald om onze app te verbeteren.”

 

Privacy

Experts hebben de gegevens van SINTEF onderzocht en zeggen tegen BuzzFeed dat het een groot probleem is voor gebruikers. “Er hoeft maar één kwaadwillend persoon te zijn die de app hackt en al deze gegevens liggen op straat.”

Gebruikers wisten wel dat andere gebruikers deze informatie konden zien, maar Grindr had niet duidelijk vermeld dat het ook werd verzonden naar Apptimize en Localytics.

 

Source: ‘Datingapp Grindr deelt hiv-status van gebruikers met bedrijven’