De Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus is vermoedelijk verantwoordelijk voor een cyberaanval op de Taiwanese tak van het SWIFT-bankensysteem.

Dat vertelt directeur Adrian Nish van cybersecuritybedrijf BAE Systems aan Reuters.

Hackers wisten afgelopen week binnen te dringen bij de internationale bank van Taiwan, door een lek in het betaalsysteem SWIFT te misbruiken.

Bij de aanval werd 60 miljoen dollar gestolen, waarvan het merendeel later weer werd teruggevonden door de internationale bank. Op het moment zou er nog 500.000 dollar vermist zijn.

Volgens Nish probeert Noord-Korea geld te verdienen door hackaanvallen uit te voeren. Het zou daarom aannemelijk zijn dat Lazarus banken blijft aanvallen. “Ze zullen niet zomaar verdwijnen”, aldus de directeur. “Ze hebben de software ontwikkeld om dit soort aanvallen uit te voeren. Ze zullen het steeds opnieuw proberen.”

Lazarus werd onlangs verdacht van cyberaanvallen op banken in  Mexico en Polen. Het is onduidelijk of de hackers bij die pogingen zijn geslaagd om geld te ontvreemden.

Noord-Korea

Experts denken dat Lazarus gelinkt is aan de Noord-Koreaanse overheid. De groep viel eerder Sony aan, waarbij meerdere e-mails en filmscripts naar buiten lekten. De aanval werd uitgevoerd nadat Sony de controversiële film The Interview uitbracht, waarin een moord op Kim Jong-un centraal stond.

De hackers richten hun aanvallen vaak op overheden in bijvoorbeeld China, India en Japan. Sinds begin dit jaar valt de groep vooral banken aan.

Bron: ‘Noord-Korea verantwoordelijk voor cyberaanval op banksysteem in Taiwan’