Essential Products, het bedrijf van Android mede-oprichter Andy Rubin, is aangeklaagd wegens het stelen van bedrijfsgeheimen.

Dat meldt Reuters maandag. De zaak is aangespannen door Keyssa, dat een chip maakt voor smartphones om grote hoeveelheden data te verplaatsen zonder kabels of een wifi-verbinding. Keyssa krijgt financiering van Tony Fadell, de mede-ontwikkelaar van de iPod.

Keyssa werkt al sinds 2009 aan de chip. In augustus zei het bedrijf samen te gaan werken met onder meer Samsung en Foxconn-moederbedrijf Hon Hai Precision Industry om de technologie een standaard feature te maken op smartphones.

In september werd echter de Essential Phone onthuld, met eenzelfde soort chip. In deze telefoon wordt de chip gebruikt om te communiceren met een camera-accessoire die Essential op dezelfde dag onthulde.

Andere chip

In de zaak claimt Keyssa dat Essential tien maanden met het bedrijf heeft gepraat over de technologie en ontwerpen. Uiteindelijk werd de relatie tussen de twee bedrijven beëindigd. Essential zei in november 2016 een chip van SiBEAM te gaan gebruiken.

Hoewel Essential een andere chip heeft gebruikt, zijn er in het uiteindelijke ontwerp van de telefoon veel technologieën gebruikt die Keyssa ontwikkelde, claimt de chipfabrikant. Het gaat onder meer om ontwerpen voor antennes en methodes om telefoons te testen tijdens de productie.

Volgens Keyssa heeft Essential daarmee gebruik gemaakt van bedrijfsgeheimen waarvoor een geheimhoudingsverklaring was getekend.

Essential zei in een reactie tegenover Reuters nog niet op de hoogte te zijn van de zaak.

Bron: Bedrijf Android-oprichter aangeklaagd wegens ‘gestolen bedrijfsgeheimen’