Google gaat zijn prijsvergelijker op eigen benen zetten. Zo wil het bedrijf tegemoet komen aan de eis van Brussel om het benadelen van rivalen bij het zoeken naar diensten en producten te stoppen.

Dat melden ingewijden rond de zaak aan persbureau Bloomberg.

Google kreeg in juni een recordboete van 2,42 miljard euro van de Europese Commissie als straf voor het misbruiken van zijn zoekmachine. Daar ging het bedrijf tegen in beroep.

In de zoekmachine van Google worden soms ook resultaten getoond van Google Shopping, als wordt gezocht naar producten in webwinkels. Volgens Brussel is daarbij sprake van oneerlijke concurrentie, omdat andere prijsvergelijkers minder prominent in de zoekresultaten staan. Google zou daarmee zijn sterke marktpositie misbruiken om concurrerende diensten te benadelen.

Er ligt een deadline voor komende donderdag om de werkwijze van Google aan te passen. Per dag dat niet aan de eis wordt voldaan, kan anders een extra boete van 5 procent van de dagomzet worden opgelegd. Door de ingreep van Google moeten andere prijsvergelijkingssites beter de concurrentie kunnen aangaan met Google Shopping.

Bron: ‘Google doet concessie aan EU rond eigen prijsvergelijker’