Richard Smith, de CEO en bestuursvoorzitter van het Amerikaanse kredietbureau Equifax, stapt op. Het bedrijf werd gehackt, waardoor privégegevens van 143 miljoen Amerikanen op straat kwamen te liggen.

Smith gaat per direct met pensioen, maakt Equifax dinsdag bekend. De topman zelf zegt dat het “in het belang van het bedrijf” is dat hij vertrekt na twaalf jaar aan de top van de firma te hebben gestaan.

“Het bestuur blijft zeer bezorgd over en totaal gefocust op het cybersecurity-incident”, zegt Mark Feidler, de nieuwe bestuursvoorzitter van Equifax. “We werken hard om consumenten te helpen en de benodigde veranderingen te maken om het risico op herhaling hiervan te minimaliseren.” Feidler biedt namens het bestuur zijn excuses aan.

Het datalek bij Equifax is een van de grootste uit de geschiedenis. Het bedrijf kreeg veel kritiek over zich heen, omdat de cyberinbraak lange tijd onder de pet werd gehouden.

In die tijd verhandelden enkele topmensen van het bedrijf wel hun aandelen, al ontkennen zij dat zij op dat moment al kennis hadden van het incident. Beurstoezichthouder SEC voert een onderzoek uit naar de transacties.

Salarissen

Twee weken geleden vertrokken al twee andere topbestuurders van Equifax. Zij waren direct verantwoordelijk voor de beveiliging van de enorme database van het bedrijf.

De gegevens van Equifax worden in de Verenigde Staten gebruik voor kredietcontroles. Het bedrijf verzamelt veel gevoelige gegevens, onder meer over salarissen en andere inkomsten van burgers. Die gegevens werden niet gehackt, maar de cybercriminelen kregen wel toegang tot burgerservicenummers, adressen en geboortedata. Daarmee kan mogelijk identiteitsfraude worden gepleegd.

Gedupeerden hebben al tientallen rechtszaken tegen het bedrijf aangespannen. De aandelenkoers van het bedrijf nam sinds de hack een flinke duik.

Bron: Topman kredietbureau Equifax stapt op na ernstig datalek