De Europese Commissie scherpt de richtlijnen voor techbedrijven aan om terroristische inhoud te verwijderen. Zij krijgen een uur de tijd om zulke berichten te wissen.

Dat schrijft de Wall Street Journal.

Als autoriteiten melding maken van een bericht met terroristische inhoud, moeten techbedrijven zoals Facebook en Google sneller in actie komen. De Europese Commissie zegt dat er altijd mensen moeten zijn die het verwijderen van berichten overzien, om te zorgen dat alles rechtmatig gebeurt.

De nieuwe aanbeveling van de Europese Commissie is niet bindend, maar kan in de rechtbank wel als juridische verwijzing worden gebruikt. Als de richtlijnen niet effectief blijken, zal de EU formele regulering gaan nastreven.

Sneller

Het afgelopen jaar hebben techbedrijven maatregelen getroffen om terroristische content te verwijderen. Andrus Ansip, coördinator van de commissie die digitale problemen overziet, noemt het nog niet genoeg.

“Verschillende platformen hebben meer illegale content gewist dan ooit”, zegt Ansip. “Dat laat zien dat zelfregulatie kan werken. Maar we moeten nog sneller ingrijpen bij inhoud die de veiligheid van burgers in gevaar brengen.”

EU-ambtenaren zeggen dat de commissie vooruit wil lopen op mogelijke plannen van sommige nationale regeringen. Landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen techbedrijven juridisch aansprakelijk stellen voor het niet verwijderen van illegale inhoud. Daar zouden boetes aan verbonden kunnen worden.

Source: Facebook en Google moeten terroristische inhoud binnen uur wissen