De Europese Unie gaat een brief verzenden naar het Amerikaanse Hooggerechtshof over de rechtszaak over het vrijgeven van e-mails die zijn opgeslagen op Microsoft-servers buiten de Verenigde Staten.

Dat meldt Reuters donderdag.

Met de brief wil de Europese Commissie het Hooggerechtshof op de hoogte brengen van de Europese gegevensbeschermingsregels. De overdracht van persoonlijke data van de Europese Unie naar de VS valt namelijk onder die regels.

De zaak begon toen de opsporingsdienst FBI e-mails van een Microsoft-gebruiker in wilde zien. Volgens Microsoft heeft de FBI echter geen bevoegdheid om de e-mails op te vragen, omdat ze in een Iers datacentrum staan.

Hooggerechtshof

Eerder bepaalde een federale rechter dat Microsoft gelijk had. De Amerikaanse overheid besloot vervolgens naar het Hooggerechtshof te stappen. De rechtbank, die een definitief eindoordeel zal vellen, besloot de zaak in oktober aan te nemen.

“De Commissie heeft besloten dat het in het belang is van de Europese Unie om er zeker van te zijn dat de regels goed begrepen worden en het Hooggerechtshof daar rekening mee houdt”, aldus de Commissie.

Volgens de Commissie wordt er in de brief geen steun uitgesproken voor Microsoft of de Amerikaanse overheid.

Door: NU.nl

Source: EU mengt zich in rechtszaak dataverzoek Microsoft