De Belgische consumentenvereniging Test-Aankoop roept zijn overheid op om op te treden tegen speelgoed waarbij de privacy van de gebruikers in het geding is. Dit is bij twee stukken het geval volgens de waakhond.

Dat schrijft Test-aankoop vrijdag in een bericht op zijn website. De consumentenvereniging testte zeven speelgoedrobots, waarvan er twee gegevens naar derden zouden doorsturen.

Het gaat om de ‘Sphero BB-8’ en de robothond ‘Chip WowWee’. Volgens Test-Aankoop sturen deze robots gegevens door naar het bedrijf Flurry, dat persoonlijke gegevens zou verzamelen en doorverkopen, zonder dat gebruikers dat weten. De robothond kan daarnaast zonder beveiliging door iemand anders bestuurd worden via bluetooth.

Verantwoordelijkheid

De organisatie schrijft dat de Belgische autoriteiten “een grote verantwoordelijkheid dragen en moeten zorgen dat kinderen geen gevaar lopen door deze onveilige speeltjes”. Test-Aankoop zegt de overheid al vaker te hebben gewaarschuwd over de risico’s hiervan, maar “zonder bevredigend antwoord”.

De consumentenwaakhond wijst ook naar Duitsland, waar het verkopen en gebruiken van dit soort speelgoed inmiddels is verboden. In dat land wordt speelgoed met een internet- of bluetooth-aansluiting volgens Test-Aankoop beschouwd als “illegale spionagemiddelen”.

De bevindingen van de organisatie worden opnieuw doorgegeven aan de nationale Privacycommissie, de FOD Economie en de Belgische minister Kris Peeters voor Werk, Economie en Consumentenzaken.

Door: NU.nl

Source: Belgische consumentenorganisatie waarschuwt voor spionagespeelgoed