Een massale omwisselactie in India heeft niet tot minder zwart geld geleid, zoals gehoopt. De regering verklaarde vorig jaar plotseling de biljetten van 500 en 1000 roepie ongeldig, in de verwachting overtreders te snappen. Er ontstond veel chaos, maar het rendement blijkt nu klein.

De Bank of India meldt namelijk dat 99 procent van de ongeldige bankbiljetten is ingeleverd, ruim 200 miljard euro. De regering dacht juist dat een groot deel van het zwarte geld niet zou worden ingeleverd, omdat overtreders betrapt zouden worden als ze grote bedragen in cash inleverden.

Doordat de Indiase economie veel gebruikmaakt van cash en de afgeschafte biljetten goed zijn voor 85 procent van het geld in omloop, leidde de maatregel tot chaotische toestanden. Er ontstonden lange rijen bij banken van mensen die hun geld wilden omwisselen. Velen hadden moeite hun dagelijkse boodschappen te betalen.

Economie getroffen

Uit de cijfers van de Bank of India blijkt dat de onrust tot een vermindering van de economische groei heeft geleid. Zo leidde de verwarring tot minder verkoop van landbouwgoederen.

Analisten denken niet dat de regering-Modi zijn fout zal toegeven. Het kabinet heeft het beleid tot nu toe altijd verdedigd.

Bron: Niet minder zwart geld na chaotische omwisselactie India | NOS