De helft van de smartphones met Android blijft achterlopen met beveiligingsupdates van de telefoons, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Slechts 5 procent van de Android-toestellen beschikt over de meest recente veiligheidsupdate van augustus, 11 procent heeft de update van juli van dit jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die 182 Android-telefoons vergeleek.

Een kwart van de toestellen had een update van een half jaar of ouder. Vooral toestellen van Huawei, LG, Wiko en Alcatel scoren slecht. Die fabrikanten hebben nauwelijks telefoons met recente updates.

Recente beveilingsupdates zijn belangrijk, omdat hiermee problemen met de beveiliging van de telefoons kunnen worden voorkomen. Met een veiligheidsupdate worden lekken in de software gedicht en worden smartphones ook vaak veiliger.

 

Sneller updaten

Makers van Android-toestellen hadden beloofd sneller met updates te komen. Toch hebben nog steeds alleen de Nexus- en Pixel-telefoons van Google de nieuwste updates. De Pixel wordt door Google in Nederland niet officieel verkocht.

Samsung, de grootste verkoper van Android-telefoons in Nederland, scoort wisselend. Vooral nieuwere smartphones hebben een recente veiligheidsupdate, maar er zijn ook een paar modellen met een update van een half jaar of ouder.

Hoewel Google regelmatig updates voor Android uitbrengt, is het aan de fabrikanten van de toestellen om die updates bij de consument te krijgen. Omdat de toestellen daarmee onnodig lang kwetsbaar zijn, begon Google vorig jaar met het maandelijks uitbrengen van beveiligingsupdates.

 

​Kort geding

Die updates zouden relatief makkelijk door de fabrikanten verspreid moeten kunnen worden, maar volgens de Consumentenbond gebeurt dat dus nog onvoldoende.

Een Google-woordvoerder wijst ook op de dienst Android Play Protect, sinds mei standaard onderdeel van alle toestellen met Google Play. Play Protect wordt steeds op de hoogte gehouden van de nieuwste dreigingen voor Android, en controleert toestellen automatisch.

De nieuwste Android-versie, 8.0, moet het updaten van toestellen nog makkelijker maken. Hoewel die versie vorige week verscheen, zullen de meeste Android-gebruikers daar nog maanden op moeten wachten of krijgen zij de nieuwste versie sowieso niet.

De Consumentenbond spande in 2016 na een vergelijkbare test een kort geding aan tegen Samsung. De bond eist dat Android-toestellen tot vier jaar ondersteund worden met updates. De organisatie verloor het kort geding, en spande toen een bodemprocedure aan. Daar moet nog een uitspraak in komen.

 

Bron: Android-toestellen blijven achterlopen met beveiliging