Hoewel in de regio’s Midden en Zuid de scholen alweer zijn begonnen, zitten tienduizenden leerlingen nog zonder lesmateriaal. RTL Nieuws meldt dat ze door technische problemen niet bij hun digitale les- en werkboeken kunnen. Inlogcodes werken mondjesmaat of helemaal niet, met alle gevolgen van dien, aldus RTL.

Uit een rondgang van de zender blijkt dat scholen verspreid door het land met de problemen te maken hebben. De oorzaak zou liggen in een update van het systeem waarop leerlingen moeten inloggen. Dat zou niet goed zijn getest. Een woordvoerder van Iddink, een van de twee grote distributeurs van lesmateriaal, bevestigt tegenover RTL dat het gaat om een structureel probleem.

Privacy

Scholen hebben vaker te kampen met slechte toegang tot digitaal lesmateriaal. De VO-raad, de belangenorganisatie voor schoolbesturen in het voortgezet onderwijs, zegt tegen de NOS dat de huidige problemen mogelijk samenhangen met de nieuwe privacywet.

Organisaties die werken met persoonlijke gegevens moeten daar vanaf mei 2018 aan voldoen. De distributeurs van het lesmateriaal zouden hun systemen er nu al op hebben aangepast, met als gevolg dat sommige inlogcodes niet werken. De VO-raad is in gesprek met uitgeverijen en distributeurs van lesmateriaal om de problemen op te lossen, zegt een woordvoerder.

Bron: ‘Scholieren kunnen niet bij digitaal lesmateriaal’ | NOS