Facebook-directeur Mark Zuckerberg heeft de uitnodiging voor een gezamenlijk verhoor van een internationaal comité afgeslagen.

Het comité, een initiatief van het Verenigd Koninkrijk en Canada, vroeg Zuckerberg op 31 oktober om te komen getuigen over privacy en desinformatie.

Inmiddels hebben ook Ierland, Australië en Argentinië zich bij het initiatief aangesloten, blijkt woensdag uit een brief gepubliceerd door het Britse lid van de commissie.

Uit het document blijkt dat de vijf commissieleden niet tevreden zijn met de manier waarop Zuckerberg de uitnodiging heeft afgeslagen. Het gezamenlijke comité roept de Facebook-topman opnieuw op om te komen getuigen.

Zuckerberg getuigde eerder dit jaar al voor twee commissies van het Amerikaanse Congres en het Europees Parlement, naar aanleiding van het Cambridge Analytica-schandaal.

Ierland vertegenwoordigt Europese Unie 

Het internationale comité komt op 27 november bijeen voor overleg over verspreiding van desinformatie en privacy. Het is de eerste keer dat een internationale coalitie over privacy en desinformatie op deze manier samenkomt.

Een woordvoerder van de Nederlandse privacywaakhond, de Autoriteit Persoonsgegevens, laat aan NU.nl weten dat de deelname van Ierland gezien moet worden als een vertegenwoordiging namens de Europese Unie.

De Ierse privacyautoriteit trekt namens Europese landen de kar, omdat het Europese hoofdkantoor van Facebook in Ierland staat.

https://www.nu.nl/internet/5558699/zuckerberg-slaat-uitnodiging-verhoor-internationaal-privacycomite-af.html