Begin dit jaar werd duidelijk dat topman Mark Zuckerberg en enkele andere hooggeplaatste Facebookmedewerkers het exclusieve privilege hadden om berichten in Messenger in te trekken. Dat nieuws, afkomstig van TechCrunch, had niet op een slechter moment kunnen komen; Facebook zat middenin de crisis rond het dataschandaal van Cambridge Analytica en dit nieuws wekte de indruk dat Zuckerberg en zijn team zichzelf anders zagen dan de overige gebruikers.

Het sociale netwerk legde de functie toen uit als een gevolg van de hack bij Sony Pictures in 2014, om zo de communicatie binnen de top te beschermen. De verwijderde berichten waren afkomstig uit conversaties die een aantal jaren oud waren. Recentere berichten bleven wel staan.

Tijdelijke verwijderstop

Vrij snel nadat het nieuws naar buiten kwam beloofde Facebook zo’n functie te bouwen voor iedereen. “We hebben de optie meerdere keren besproken”, zei een woordvoerder toen. “We gaan deze functie publiekelijk beschikbaar stellen. Tot die tijd zullen we geen berichten meer verwijderen van mensen uit de Facebook-top.”

https://nos.nl/l/2258294