De zoekmachine DuckDuckGo, dat zich presenteert als een privacyvriendelijk alternatief voor Google, heeft het onmogelijk gemaakt om met commando’s direct te zoeken op sites die illegale downloads aanbieden.

Met de commando’s, die ‘bangs’ worden genoemd, kunnen gebruikers hun zoekopdracht beperken tot een specifieke site. Het commando ‘!nu’ gevolgd door de zoekterm geeft bijvoorbeeld resultaten op NU.nl.

DuckDuckGo heeft ‘bangs’ voor sites die een overzicht van torrents bieden, zoals The Pirate Bay, RARBG en 1337x, verwijderd, meldt TorrentFreak.

Ook commando’s waarmee gebruikers direct konden zoeken op OpenSubtitles (ondertitelingen), LibGen en Sci-Hub (wetenschappelijke artikelen) zijn onbruikbaar gemaakt. In totaal zijn tweeduizend ‘bangs’ verwijderd. Daaronder bevonden zich ook commando’s niet niet meer werkten.

Alle websites waarvan ‘bangs’ zijn verwijderd, zijn nog wel te vinden via de zoekmachine van DuckDuckGo. Een medewerker van het bedrijf verklaart op Reddit dat dit onderscheid is gemaakt omdat het bedrijf met de ‘bangs’ aansprakelijk gesteld zou kunnen worden voor het actief faciliteren van internetpiraterij.

https://www.nu.nl/internet/5608991/zoekmachine-duckduckgo-verwijdert-commandos-internetpiraterij.html