Gebruikers die de regels van YouTube schenden, zullen niet meer bij de eerste overtreding bestraft worden. YouTube versoepelt vanaf dinsdag de straffen voor wangedrag op het platform.

Bij de allereerste overtreding wordt de content die tot de overtreding leidde verwijderd, maar gebruikers krijgen vanaf nu daarnaast alleen een waarschuwing. Pas bij de tweede overtreding volgt een straf, namelijk een verbod op live-uitzendingen en een uploadverbod van een week. Bij een derde volgt een verbod van twee weken.

Na de eerste waarschuwing leveren alle overtredingen een ‘strike’ op, die op naam van de gebruiker staat. Elke strike gaat gepaard met een straf, en bij drie strikes in negentig dagen tijd wordt een kanaal verwijderd. Een strike verloopt na negentig dagen.

De eerste waarschuwing valt niet onder dat systeem: die wordt slechts één keer verstuurd en verloopt niet. Eerder gaf YouTube bij de eerste overtreding meteen al een strike en een livestreamverbod.

YouTube wil transparanter zijn
YouTube belooft in de toekomst duidelijker te zijn over de reden waarom een gebruiker wordt bestraft. In het verleden klaagden veel YouTubers dat het bedrijf hier niet transparant over was en gebruikers geen kans gaf om problemen op te lossen.

Ten slotte zal YouTube iedereen vanaf nu gelijk straffen, ongeacht waar de overtreding is begaan: in een YouTube-video, in links die een gebruiker onder een video plaatst, of in de thumbnail-foto voor een video. Eerder hanteerde het platform nog wisselende straffen.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5751222/youtube-versoepelt-beleid-rond-overtreden-gedragsregels.html