Meerdere werkgevers in Nederland zouden hun personeel afraden de CoronaMelder te installeren. Dat blijkt volgens vakbonden CNV en FNV uit een groeiend aantal meldingen, meldt Trouw maandag.

De werkgevers vrezen dat personeel door de app sneller in thuisquarantaine moet en dan niet kan werken.

Het is onduidelijk hoeveel werkgevers protesteren tegen het gebruik van de app, maar CNV heeft inmiddels tientallen meldingen ontvangen. FNV schetst een vergelijkbaar beeld.

De CoronaMelder gebruikt bluetoothsignalen om te zien welke telefoons bij elkaar in de buurt zijn geweest. Als een gebruiker met het coronavirus besmet is, dan kan deze persoon alle recente contacten waarschuwen.

Zorgen bij werkgevers in detailhandel en industrie

De GGD adviseert de ontvangers van zo’n waarschuwing tien dagen in thuisquarantaine te blijven. Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin leidt dat vooral tot zorgen bij werkgevers in de detailhandel en de industrie: “Zij zijn bang dat ze bij iedere melding van de app hun werknemers tien dagen kwijt zijn.”

Het gaat met name om werkgevers met personeel dat niet kan thuiswerken, zoals schilders, schoonmakers en vrachtwagenchauffeurs.

Geen sprake van een verbod

Hoewel werkgevers het gebruik van de app afraden, wordt slechts bij een enkeling een verbod geïmpliceerd. Dat vertelt Fortuin in een gesprek met NPO Radio 1.

Juridisch zou een werkgever het gebruik van de app niet zomaar mogen verbieden. Wel vreest Fortuin dat personeel zich moreel verplicht voelt om de wens van een baas te volgen.

De CoronaMelder-app stuurt naar schatting iedere dag tienduizend meldingen naar gebruikers die in de buurt van besmette personen zijn geweest.

Dit moet je óók weten over het virus:

Source