Techbedrijven moeten zich in de Verenigde Staten aan zes basisprincipes gaan houden. Het Witte Huis wil dat techbedrijven onder meer transparant worden, de privacy van gebruikers beter gaan beschermen en de veiligheid van kinderen gaan verbeteren.
Door onze techredactie

De zes basisprincipes gaan over eerlijke concurrentie, privacybescherming, online veiligheid van kinderen, juridische verantwoordelijkheid van grote bedrijven, transparantie en het voorkomen van discriminerende algoritmes.

Daarmee moet de macht van grote techbedrijven als Google, Apple, Meta (Facebook), Amazon en Microsoft beperkt worden. Door de macht van deze giganten hebben kleine en middelgrote bedrijven nauwelijks kans om succesvol te worden.

Grote techbedrijven worden in de VS op dit moment beschermd door wetgeving. Daardoor kunnen ze niet aansprakelijk gesteld worden als er illegale content op hun platforms wordt geplaatst. Die bescherming moet gaan verdwijnen.

Privacy is ook een belangrijk onderdeel van de basisprincipes. Techbedrijven worden verplicht om het verzamelen van privacygevoelige informatie tot een minimum te beperken. Het gaat daarbij met name om locatiedata en informatie over de gezondheid van mensen.

Verder moet de veiligheid en gezondheid van kinderen de hoogste prioriteit krijgen bij techbedrijven. Dat zou belangrijker moeten zijn dan de omzet en winst. Tot slot moeten techbedrijven transparant zijn over hun algoritmes, die niet mogen discrimineren.


Lees meer over:

Witte HuisTech

Source