De Chinese telecomfabrikant Huawei heeft “geen wezenlijke vooruitgang” geboekt in het aanpakken van veiligheidsrisico’s in zijn apparatuur voor telecomnetwerken. Dat concludeert het Verenigd Koninkrijk in een donderdag gepubliceerd rapport.

Volgens de Britse raad die toeziet op het gebruik van Huawei-apparatuur in het land zorgen de aanhoudende zorgen voor “significante risico’s voor Britse telecomproviders”.

In juli 2018 concludeerde dezelfde toezichthouder al dat er “tekortkomingen” zijn gevonden in de apparatuur van Huawei.

De afgelopen maanden is druk op Huawei vanuit het Westen sterk toegenomen. Met name de Verenigde Staten spreken de zorg uit dat China apparatuur van het land kan gebruiken voor spionage. Huawei benadrukt nooit voor China te spioneren.

In een verklaring zegt Huawei de zorgen van de Britse toezichthouder “zeer serieus” te nemen. Het rapport levert volgens het bedrijf “essentiële input” voor de ontwikkeling van de software van het bedrijf.

Huawei is wereldwijd de grootste leverancier van apparatuur voor telecomnetwerken. De toenemende druk komt op een moment dat veel landen bezig zijn aan de ontwikkelingen toekomstige 5G-netwerken.

Huawei belooft zorgen weg te nemen

Huawei heeft vorig jaar beloofd om omgerekend bijna 2 miljard euro te investeren om de zorgen van Groot-Brittannië weg te nemen, maar waarschuwde ook dat het jaren kan duren voordat een resultaat zichtbaar wordt.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5814240/vk-geen-vooruitgang-van-huawei-in-aanpak-veiligheidsrisicos-apparatuur.html