De waterwerken in Nederland zijn onvoldoende beveiligd tegen cyberaanvallen. Dit blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

De Algemene Rekenkamer deed in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek naar de veiligheid van tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen in Nederland. De Rekenkamer concludeert dat de veiligheid tekort schiet.

Verouderde computersystemen zijn door de jaren heen gekoppeld aan netwerken, zodat ze op afstand te besturen zijn. Dit zorgt ervoor dat systemen kwetsbaar zijn voor aanvallen van buitenaf en de beveiliging is niet voldoende mee ontwikkeld.

Volgens het onderzoek is er de afgelopen jaren wel het nodige geïnvesteerd om de beveiliging op te schroeven, maar deze maatregelen zijn nog onvoldoende doorgevoerd.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft in een brief gereageerd op het onderzoek. Ze onderschrijft dat Rijkswaterstaat de goede weg is ingeslagen, maar dat het einddoel nog niets is bereikt. Ze laat weten dat ze met Rijkswaterstaat gaat kijken hoe de beveiliging snel verbeterd kan worden.

Risico op een aanval neemt toe

Het risico op een cyberaanval op Nederlandse waterwerken neemt toe. Deze aanvallen worden steeds geavanceerder en complexer.

In de afgelopen jaren waarschuwde de AIVD al voor mogelijke cyberaanvallen op Europese infrastructuren, waaronder ook waterwerken. In het geval van een cyberaanval kunnen waterwerken onklaar worden gemaakt of open worden gezet.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5814282/rekenkamer-waterwerken-niet-goed-beveiligd-tegen-cyberaanvallen.html