Slimme deurbel Ring stelt het voor gebruikers per direct verplicht om bij het inloggen bij hun Ring-account gebruikt te maken van tweestapsverificatie, schrijft het bedrijf dinsdag in een blogpost. Daarnaast geeft het bedrijf gebruikers meer controle over wat er gebeurt met hun data.

Tweestapsverificatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan accounts. Bij elke login op een Ring-account ontvangt de gebruiker een eenmalige code van zes cijfers om de inlogpoging te verifiëren. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om deze code als e-mail of als sms-bericht te ontvangen. Pas als de code is ingevoerd heeft de gebruiker toegang tot de app en kunnen beelden van Ring-camera’s worden bekeken.

Daarnaast geeft Ring nu gebruikers de optie om geen persoonlijke data meer te delen met derde partijen voor het weergeven van gepersonaliseerde advertenties. Dit kan aan en uit worden gezet in het Control Center van de app. Ook wil het bedrijf gebruikers de mogelijkheid geven om het delen van data met analysediensten uit te zetten. Deze functie komt er naar verwachting in de lente, tot die tijd stopt Ring met het delen van gebruikersdata met de diensten.

Uit onderzoek van privacywaakhond Electronic Frontier Foundation (EFF) bleek in januari dat de producten van Ring zouden vol zitten met trackers die persoonsgebonden informatie doorsturen naar derden. Vier verschillende marketing- en analysebedrijven, AppsFlyer, Branch, Facebook en MixPane, ontvingen namen, IP-adressen, gebruikte providers, sensorgegevens en de unieke identificatiecodes van de apparaten die betalende Ring-klanten gebruiken. Als de bedrijven deze data combineren is dit terug te herleiden naar specifieke klanten, schrijft de EFF.

Een woordvoerder van Ring liet toen aan NU.nl weten dat het bedrijf gebruikmaakt van de derde partijen om het gebruik van de mobiele app van Ring te evalueren. “Ring zorgt ervoor dat het gebruik van de data contractueel niet voor andere doeleinden mag worden gebruikt”, aldus de woordvoerder.

Source