Op de vraag of het hem frustreert dat het zolang duurt voordat er duidelijkheid is, antwoordt Abildgaard bevestigend. “Wanneer je een bedrijf als het onze runt, wil je graag zo snel mogelijk duidelijkheid hebben. Maar uit de gesprekken die we hebben gevoerd, begrijp ik dat we proportionele maatregelen moeten nemen en geen disproportionele.”

‘Hoog veilingbedrag’

De drie Nederlandse telecomproviders zijn zich ondertussen druk aan het voorbereiden op de komst van 5G. Voordat ze hun netwerken kunnen activeren, moet eerst de veiling van de eerste 5G-frequenties plaatsvinden. De overheid maakte eerder bekend dat de zogeheten verwachte minimale opbrengst 900 miljoen euro is.

Abildgaard noemt het bedrag “heel erg hoog”. Die kritiek is vaker te horen in de telecomindustrie. Zo wordt er gewezen op de grote investeringen die van providers worden verwacht. British Telecom liet onlangs weten dat het vervangen van apparatuur de komende jaren waarschijnlijk bijna 600 miljoen euro gaat kosten.

Daarbij wordt opgemerkt dat het nog onduidelijk is hoe de investeringen moeten worden terugverdiend. De topman van T-Mobile vindt het nog te vroeg om te zeggen hoeveel klanten hij eind 2020 op zijn 5G-netwerk verwacht te hebben.

Source