De Amerikaanse vicepresident Mike Pence roept Google op om te stoppen met zijn plannen om in China een gecensureerde zoekmachine uit te brengen.

Een zoekmachine van Google in China versterkt de censuur van de Chinese Communistische Partij en verzwakt de privacy van Chinese gebruikers, zei Pence donderdag tijdens een toespraak.

In augustus werd bekend dat Google in China een gecensureerde versie van zijn zoekmachine wil uitbrengen. Het gaat om een app voor Android-smartphones, waarin zoekresultaten over onder meer mensenrechten en democratie zouden worden vermeden.

Het plan voor de zoekmachine, waarvan het bestaan inmiddels publiekelijk door Google is erkend, kreeg veel kritiek van mensenrechtenorganisaties en Amerikaanse politici, maar ook van Google-personeel. Zij vrezen dat Google met de stap toegeeft aan de strenge internetcensuur van de Communistische Partij.

VS staat op gespannen voet met China

De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigde China eind september, zonder bewijs te leveren, van politieke bemoeienis met de congresverkiezingen, die plaatsvinden in november.

China en de VS zijn bovendien verwikkeld in een handelsoorlog, die onder meer gevoed wordt door Trumps beschuldigingen dat China jaagt op Amerikaans intellectueel eigendom.

Eerder donderdag berichtte Bloomberg dat kleine, geavanceerde computerchips, ontwikkeld door de Chinese overheid, zouden zijn gevonden op moederborden, bestemd voor datacentra van Amerikaanse bedrijven. De microchips zouden bij productie in China op de apparaten zijn geïnstalleerd.

https://www.nu.nl/internet/5496710/vicepresident-mike-pence-roept-google-stoppen-met-chinese-zoekmachine.html