De inlichtingendiensten van het Verenigd Koninkrijk denken niet dat het nodig is om apparatuur van het Chinese telecombedrijf Huawei compleet te verbannen uit zijn toekomstige 5G-netwerken, meldt The Financial Times op basis van anonieme bronnen.

Het Britse orgaan dat verantwoordelijk is voor cyberveiligheid zou concluderen dat er manieren zijn om de risico’s omtrent Huawei-apparatuur te verminderen zonder het bedrijf volledig uit te sluiten van 5G-netwerken.

De Verenigde Staten zeggen bang te zijn dat China de apparatuur van Huawei gebruikt om op het Westen te spioneren. In het land is Huawei uitgesloten om apparatuur te leveren voor het toekomstige 5G-netwerk.

Ook probeert de VS bondgenoten, zoals landen in Europa, te overtuigen om geen Huawei-apparatuur te gebruiken. Dat het Verenigd Koninkrijk niet zo ver wil gaan, is volgens The Financial Times een “ernstige klap” voor de VS. Eerder zou Duitsland ook hebben besloten dat een volledig verbod op Huawei-apparatuur niet aan de orde is.

Het Verenigd Koninkrijk is onderdeel van de Five Eyes-inlichtingengemeenschap, een samenwerking van inlichtingendiensten. Drie van de vijf leden, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland, hebben eerder besloten Huawei-apparatuur te verbieden.

Canada, het vijfde lid, raakte in december betrokken bij een andere zaak omtrent Huawei. In Vancouver werd toen de financieel directeur van het Chinese bedrijf op verzoek van de VS opgepakt op verdenking van fraude.

Publiek bewijs dat Huawei door China gebruikt wordt voor spionage is er niet. Het bedrijf heeft meerdere malen ontkend namens de Chinese overheid te werken.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5748117/verenigd-koninkrijk-ziet-geen-waarde-in-verbod-op-huawei-voor-5g-netwerk.html