Met TOPdesk kunnen privacygevoelige medische gegevens automatisch geanonimiseerd worden. Beeld: videostills DVHN

“Onze studenten willen graag weer meer fysiek les, de hele week online werkt niet”, zegt Cor Klomp, Manager ICT bij Noorderpoort. “Dat geldt zeker voor het middelbaar beroepsonderwijs, waarin praktijklessen zo’n belangrijke plek innemen.” Noorderpoort doet daarom mee aan een pilot voor een coronasnelteststraat, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Hanzehogeschool en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De pilot is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het doel is te kijken hoe sneltesten meer fysiek onderwijs mogelijk kunnen maken.

Studenten testen studenten

Studenten Horeca en Uiterlijke verzorging die fysiek praktijkonderwijs krijgen en medewerkers van Noorderpoort zijn uitgenodigd voor de pilot. Meedoen is vrijwillig en simpel. Bij aankomst op school vraag je een test aan via de app van het ROC. Je krijgt dan bij de ontvangstbalie van de teststraat een nummer en wordt doorgeleid naar de testlocatie.
Binnen een halfuur na de test ontvang je een e-mail dat je testresultaten bekend zijn, die kun je veilig online bekijken. Is het resultaat negatief, dan mag je naar de les. Anders moet je naar huis en krijg je een telefoontje van de bedrijfsarts. Een leuk detail: de baliemedewerkers en laboranten zijn studenten van Noorderpoort. Cor Klomp: “Zo doen ze bij gebrek aan stages toch praktijkervaring op.”
Het hele testproces, van aanvraag tot en met uitslag, wordt ondersteund door TOPdesk. Klomp legt uit: “Bij Noorderpoort werken we al jaren met TOPdesk voor verschillende service­processen. Het leek ons een geschikte oplossing voor de corona­snelteststraat, want het proces bestaat uit een aanvraag, een ticket aanmaken en gegevens registreren.” Met TOPdesk kon Noorderpoort bovendien de privacy van studenten beschermen. “Medische gegevens zijn privacygevoelig en mag je niet zomaar opslaan. Met TOPdesk kun je data automatisch anonimiseren.”

Alleen zien wat je moet zien

In drie dagen tijd hielpen de consultants van TOPdesk Noorderpoort een goede oplossing voor de coronasnelteststraat neer te zetten. Daarbij letten de privacy officer van Noorderpoort en legal officer van TOPdesk samen op de veiligheids- en privacy-eisen. Zo gaat een student die een testaanvraag doet, vanuit de app van Noorderpoort direct naar TOPdesk. Klomp: “Doordat je ingelogd bent op de app weet het systeem meteen wie je bent. Je kunt dus niet voor iemand anders een afspraak maken.” Gescheiden workflows zorgen vervolgens dat de drie soorten behandelaars – de baliemedewerker, de laborant en de bedrijfsarts – alleen de gegevens zien die ze moeten zien. Binnen iedere workflow helpen kant-en-klare tekstblokken de behandelaars om gegevens op dezelfde manier vast te leggen. “Daar hoeven ze zelf niet over na te denken”, legt Klomp uit.

Persoonsgegevens automatisch verwijderen

Om de testuitslagen na ontvangst van de e-mail te bekijken, log je via de app in op TOPdesk. De gegevens blijven niet in het systeem staan. Klomp: “Alle persoonsgegevens worden er automatisch uitgehaald. We bewaren alleen informatie over het aantal testen en de uitslagen, die is nodig voor de pilot.” Vóór het anonimiseren van de gegevens, gaan ze eerst via een beveiligde dataexport naar de bedrijfsarts. “Het testproces gebeurt onder verantwoording van de bedrijfsarts, die is ook wettelijk verplicht medische informatie twintig jaar te bewaren. Bij het opzetten van een teststraat is het dus belangrijk de arts van begin af aan mee te nemen.”

Onderwijs verder open

In 2,5 dag tijd gingen zo’n 100 studenten en medewerkers door de coronasnelteststraat. De ervaringen zijn positief. “De behandelaars vinden TOPdesk prettig werken en de studenten en medewerkers ook. Het is snel en simpel”, zegt Cor Klomp. Hij hoopt dat zoveel mogelijk mensen zich zullen laten testen. “Als de coronasneltest goed werkt, kunnen we die in de toekomst hopelijk ook voor meer opleidingen toepassen. Zo helpen we bij Noorderpoort het verschil te maken in het onderwijs.”

Noordepoort

Met 16 verschillende scholen, ongeveer 14.000 studenten, 1.200 cursisten en ruim 1.400 medewerkers is Noorderpoort een van de grootste ROC’s (Regionaal Opleidingscentrum) van Noord-Nederland. Je vindt ze in de provincie Groningen en in Assen. Noorderpoort is groot, maar kiest voor ‘klein’. Het ROC heeft overzichtelijke scholen met een eigen karakter waar iedereen elkaar kent.

Source