Op Gab moeten gebruikers meer vrijheid hebben. Dreigen met geweld is er niet toegestaan, maar The New York Times schrijft dat de richtlijnen van het platform haatzaaien niet verbieden. En daarin schuilt een belangrijk verschil met Twitter en Facebook. Ook op die platforms is dit een veelvoorkomend iets, maar daar zijn de regels een stuk strenger. Die doen hun best om hard op te treden tegen haatzaaien (met wisselend succes). Daarnaast is er steeds meer druk vanuit de politiek, en met name vanuit Europa, om snel op te treden tegen haatzaaien.

Het beperkte aantal regels leidde ertoe dat bekende namen uit de extreemrechtse hoek zich registreerden, schrijft The New York Time. Denk aan Milo Yiannopoulus – een voormalig journalist van Breitbart die door Twitter is verbannen, de oprichter van de neonazi-site Daily Stormer en Richard Spencer, een alt-right-kopstuk die door Facebook is verwijderd.

De oprichter van Gab omschrijft zijn gebruikers tegenover Wired onder meer als “libertaire conservatieven” en “arbeiders”. De krant schrijft dat er ook handelaren in cryptocurrency, zogeheten doomsday preppers en mensen die houden van Japanse geanimeerde porno op de site actief waren.

Goebbels en Mein Kampf

Eerder dit jaar zei de operationeel directeur van de site bezorgd te zijn over de rechten van mensen. “Veel politieke uitspraken worden gelabeld als haatzaaien en simpelweg van de kaart geveegd”, tekende Vice op.

De journalist van de nieuwssite registreerde toentertijd een account bij het platform. Tijdens een eerste indruk kwam hij onder meer een foto tegen van Joseph Goebbels, citaten uit Mein Kampf, pro-wapen-memes en een aantal berichten van Nick Griffin, voormalig leider van de British National Party. “Dit was een selectie berichten die op dat moment populair waren bij andere gebruikers”, schrijft de journalist.

https://nos.nl/l/2256976