Het sociale netwerk Twitter heeft nog nooit zoveel klanten verloren als afgelopen kwartaal. Er waren maandelijks gemiddeld 9 miljoen gebruikers minder dan het kwartaal ervoor.

De laatste keer dat Twitter miljoenen klanten verloor was in de laatste maanden van 2015. Toen daalde het aantal gebruikers met 2 miljoen. Maandelijks gebruiken nu 326 miljoen mensen het platform.

Redenen

Volgens Twitter zijn er verschillende reden voor de daling. Het bedrijf sloot miljoenen spam-accounts en accounts die gebruikt worden door trollen om bijvoorbeeld verkiezingen mee te beïnvloeden. Ook stuurde het bedrijf door een fout in het systeem minder notificaties naar gebruikers. Dat zou een andere reden kunnen zijn waarom er mensen zijn afgehaakt.

Ook de nieuwe Europese privacyregels zouden volgens het bedrijf ertoe hebben geleid dat gebruikers niet meer zijn teruggekomen. Ze moesten namelijk nieuwe voorwaarden accepteren om het netwerk te gebruiken.

Winst

Het bedrijf had ook goed nieuws voor beleggers bij de kwartaalcijfers. De winst liep afgelopen kwartaal op tot 789 miljoen dollar, mede dankzij belastingmeevallers. Vorig jaar werd er nog 21 miljoen dollar verlies geleden. Los van de belastingmeevallers was er afgelopen kwartaal nog altijd een winst van 106 miljoen dollar.

Voorbeurs stijgt het aandeel Twitter met meer dan 10 procent.

https://nos.nl/l/2256349