De actievoerders vreesden dat door de komst van veelverdieners van Google de wijk verder zou ‘gentrificeren’. Berlijn heeft nu al te kampen met de snelst stijgende huurprijzen ter wereld, vorig jaar gemiddeld zo’n 20,7 procent. In het hippe Kreuzberg stijgen de prijzen nog veel sneller, daar ging de gemiddelde prijs van een huurwoning in een jaar ruim 70 procent omhoog. De ‘gewone’ Kreuzberger wordt uit de wijk gejaagd, zeggen de tegenstanders, omdat ook de horeca en bedrijven in de wijk zich aanpassen aan de nieuwe vermogende bewoners.

In hoeverre de protesten hebben meegespeeld bij de beslissing van Google om zich terug te trekken, daar laat het bedrijf zich nogal omfloerst over uit. Het besluit is genomen “in overleg met onder andere de buurtbewoners, de politiek en belangenorganisaties”, zegt Ralph Bremer van Google. Ze zijn trots dat er nu “een huis voor sociaal engagement” komt. “Alleen door dialoog en samenwerking kunnen zulke toffe oorden ontstaan”, aldus Bremer.

De sleutels van de bedrijfsruimte zijn inmiddels overhandigd aan betterplace.org en Karuna. Google betaalt de komende vijf jaar nog de huur.

https://nos.nl/l/2256352