Twitter gaat vanaf 5 maart labels geven aan foto’s en video’s die misinformatie bevatten, maakte het bedrijf dinsdag bekend. Ook gaat Twitter gemanipuleerde beelden verwijderen die bedoeld zijn om schade te veroorzaken.

Onder deze schadelijke beelden schaart Twitter onder meer video’s die dreigingen tot fysiek geweld bevatten, beelden die zorgen voor grote onrust of privacyrisico’s en beelden die het doel hebben om mensen het zwijgen op te leggen.

Om deze gemanipuleerde beelden te spotten gaat Twitter af op meldingen van gebruikers en wil het bedrijf een relatie aan willen gaan met “experts van derde partijen” die de misleidende content gaan identificeren, schrijft persbureau Reuters.

Vrijdag introduceerde Twitter al een meldknop waarmee gebruikers desinformatie kunnen melden met betrekking tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen die later dit jaar gaan plaatsvinden. “Met de knop kan bijvoorbeeld onjuiste informatie over deelname aan een evenement worden gerapporteerd “, zei Twitter-topman Carlos Monje vrijdag tegen The Hill . Daarnaast is het vanaf eind november verboden om advertenties met een politieke boodschap op Twitter te plaatsen.

Twitter treedt met de nieuwe richtlijnen harder op tegen deep fakes, video’s die nep zijn, maar echt lijken. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld politici woorden in de mond worden gelegd. Twitter volgt daarmee meerdere andere socialemediakanalen.

Zo kondigde Facebook begin januari aan om gemanipuleerde video’s te gaan verwijderen. Deze video’s werden eerder door Facebook al aangemerkt als nep. YouTube maakte eerder deze week bekend misleidende content te gaan verwijderen. Ook TikTok en Reddit hebben een ban op misinformatie.

Source