De verbanning van voormalig president Donald Trump van Twitter heeft niet tot een leegloop van het platform geleid. In de eerste drie maanden van het jaar waren volgens Twitter dagelijks 199 miljoen mensen online op het berichtenplatform, meldt het techbedrijf donderdag.

Trump werd van Twitter geblokkeerd wegens het aanzetten van haat en het overtreden van andere regels van het sociale medium.

In totaal kreeg Twitter er in het eerste kwartaal 20 procent meer dagelijks actieve gebruikers bij ten opzichte van een jaar eerder. Het socialmediabedrijf waarschuwt tegelijkertijd dat spectaculaire groeicijfers er de komende periodes niet meer in zitten.

Adverteerders wisten het bedrijf ook goed te vinden, getuige de omzetgroei van 28 procent tot ruim 1 miljard dollar. Daarop boekte het bedrijf een nettowinst van 68 miljoen dollar, tegenover een verlies van 8,3 miljoen dollar een jaar eerder.

Twitter verwacht afname in nieuwe gebruikers

In de komende kwartalen zal de aanwas van nieuwe gebruikers geringer zijn, verwacht het in San Francisco gevestigde bedrijf. Het dieptepunt komt mogelijk in het lopende tweede kwartaal. Dat komt doordat de coronapandemie vorig jaar juist voor een grote toestroom van nieuwe gebruikers zorgde, omdat veel mensen het platform een nuttige bron van info over de corona-uitbraak vonden.

Ook de omzet zal in het tweede kwartaal mogelijk lager uitvallen. Twitter schat dat de opbrengsten tussen de 980 miljoen en 1,08 miljard dollar voor die meetperiode. Beleggers schrokken van die zwakke prognose waardoor het aandeel in de nabeurshandel 9 procent onderuitging.

Onlangs gaf topman Jack Dorsey toe dat zijn bedrijf te langzaam innoveerde, waardoor de groei vergeleken met concurrenten als Facebook maar langzaam gaat. Om snel aantrekkelijke nieuwe Twitter-functies te ontwikkelen die het bedrijf geld opleveren, wil het bedrijf het personeelsbestand met een kwart uitbreiden. Dat zorgt ook voor een even grote stijging van de kosten.

Source