Jaren geleden maakte de vader van de 21-jarige Zoë Roth een foto van haar voor een brandend huis. Het beeld ging viraal en ze werd het gezicht van de ‘disaster-girl’-meme. Nu is Roth de rechtmatige eigenaar van de foto, die haar tot nu toe ruim vier ton opleverde, meldt The New York Times donderdag.

In 2005, toen Roth vier jaar oud was, ging haar familie op zaterdagochtend kijken bij een brandend huis in de plaats Mebane in de Amerikaanse staat North Carolina. Brandweermannen hadden de woning met opzet in brand gestoken voor een oefening. Buren verzamelden zich om te kijken en brandweerlieden lieten kinderen om de beurt de waterslang vasthouden.

Roth vertelt tegen de Amerikaanse krant dat ze zich nog kan herinneren dat haar vader, een amateurfotograaf, haar vroeg om te glimlachen terwijl de vlammen het huis uit sloegen. Ze zette een duivelse grijns op, waardoor het lijkt alsof ze zelf verantwoordelijk is voor de brand.

Twee jaar later stuurde haar vader de afbeelding in voor een fotowedstrijd. Vervolgens veroverde de foto in korte tijd het internet: de meme ‘Disaster Girl’ was geboren.

Afbeelding geveild als NFT

De foto werd onlangs geveild als NFT, een niet-vervangbare token. Deze NFT’s zijn digitale bestanden die gekoppeld zijn aan een digitaal ‘iets’, zoals een tweet, afbeelding of filmpje. In de NFT staat wie eigenaar is van deze tweet, afbeelding of video.

Roth is nu de eigenaar geworden van haar meme. Dat betekent dat telkens wanneer de meme wordt verkocht, zij 10 procent van de verkoopprijs krijgt. Dat leverde haar tot nu toe 180 Ether, een vorm van cryptocurrency, op. De waarde van Ether fluctueert, maar vrijdag wordt de waarde geschat op omgerekend 410.000 euro.

Roth deelt het geld met haar familie en doneert een deel aan een goed doel.

Source