De Tsjechische overheid beschuldigt Rusland van een cyberaanval op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dat staat in een overheidsrapport dat Tsjechië over cybersecurity heeft gepubliceerd.

“In 2017 werd ons land getroffen door cyberspionage”, leest het rapport. “Het meest significante voorbeeld hiervan is een aanval op het Ministerie van Buitenlandse Zaken.”

De aanval werd begin 2017 opgemerkt door het land. De Russen wisten binnen te dringen op het communicatiesysteem van het ministerie, waarbij ze ook toegang kregen tot 150 mailboxen van medewerkers. Alle e-mails en bijlagen werden gekopieerd.

Tegelijkertijd werd er sinds december 2016 een cyberaanval op deze zelfde mailboxen uitgevoerd. Daarbij probeerden ze om de inloggegevens van personeel te stelen.

‘Russische hackersgroepen verantwoordelijk voor aanvallen’

Het land zegt zeker te weten dat de Russische inlichtingendienst FSB achter de aanvallen zat. Er zou ook bewijs zijn gevonden dat de hackersgroepen APT28 en Sofacy betrokken waren. Beide groepen zijn al meermaals aan de Russische overheid gelinkt.

Rusland is in het verleden al meermaals beschuldigd van cyberaanvallen op andere landen. In oktober zei de Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst dat een cyberaanval op de chemische-wapenwaakhond in Den Haag was verijdeld. 

https://www.nu.nl/internet/5608007/tsjechie-beschuldigt-rusland-van-stelen-overheidsmails.html