Iedereen met wie de politie ooit contact heeft gehad, staat in de computer. Dat bracht Trouw onlangs (via). De gegevens zijn afkomstig uit de Basis Registratie Personen (BRP) en worden automatisch door politie opgevraagd. De politie verzamelt zo informatie over onder anderen verdachten, slachtoffers, getuigen of mensen die ooit een aangifte hebben gedaan. Dit gebeurt al jaren (al in 2015 waren er zorgen) maar de politie lijkt niet van zins te stoppen. Huh.

De gegevens worden nooit verwijderd, zelfs niet na het overlijden van een persoon. Dat meldt Tweakers erbij. De politie volgt op deze manier steeds meer mensen en bewaart zo ook onnodig informatie die niet langer van belang is voor een bepaalde zaak. Een woordvoerder van de politie reageert naar Trouw met “Voor het gebruik en actueel houden van die gegevens hebben we een juridische grondslag.”

Dat zal de Wet politiegegevens zijn, want artikel 4 lid 1 daarvan bepaalt dat de politie ervoor moet zorgen dat persoonsgegevens in hun bestanden “juist en nauwkeurig” zijn. Ben je dus met iemand bezig, dan is verdedigbaar dat je via de BRP bijhoudt of die persoon verhuist.

Dit is alleen niet hetzelfde als van alle personen die ooit met de politie spraken (het gaat ook over getuigen en mensen die een keer 0900-8844 bellen)  continu de gegevens actualiseren. Want diezelfde Wpg bepaalt ook

De verwerkingsverantwoordelijke treft de nodige maatregelen opdat politiegegevens worden verwijderd of vernietigd zodra zij niet langer noodzakelijk zijn voor het doel waarvoor zij zijn verwerkt of dit door enige wettelijke bepaling wordt vereist.

Als iemand ooit een melding deed van bijvoorbeeld een ongeval of een inmiddels geseponeerd strafbaar feit, dan is er geen reden meer om die gegevens te houden. En als je ze al wil houden voor het geval dat, dan is er geen reden om van die persoon de BPR gegevens er steeds weer bij te pakken. Een historisch dossier is precies dat.

Voor mij zit de verklaring uiteindelijk in de laatste alinea bij Security.nl:

Dat de situatie nog altijd niet is aangepast komt volgens de politie doordat het om grote logge applicaties gaat die niet zomaar zijn uit te zetten.

Het zou me inderdaad helemaal niets verbazen als de applicatie zo gebouwd is dat deze alle betrokkenen uit het eigen bestand synchroniseert met de BRP, en dat er geen selectieknopje is of filter voor “alleen iedereen in actieve dossiers” of “alleen indien betrokkene verdachte” of iets dergelijks. Maar goed: “We hebben zelf de conclusie getrokken dat we met minder gegevens toe kunnen, en daar werken we aan”, aldus Henk Geveke van de korpsleiding.

Arnoud

Source