De Nederlandse navigatiedienstverlener TomTom heeft een deal gesloten met Huawei, maakt TomTom vrijdag bekend. Huawei mag de kaarten van TomTom gaan gebruiken in apps op de smartphones van het Chinese bedrijf.

In 2019 beperkte Google de toegang van Huawei tot het mobiele besturingssysteem Android. Daarmee volgde het bedrijf strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. Hierdoor kan Huawei ook geen gebruik meer maken van Google Maps.

Huawei is bezig met het ontwikkelen van een eigen besturingssysteem voor de smartphones, genaamd HarmonyOS. De deal met TomTom houdt in dat Huawei nu bij dat besturingssysteem gebruik kan gaan maken van de kaarten van het Nederlandse bedrijf.

TomTom verkocht de Telematics-divisie – dat was de tak van het bedrijf die zich focuste op voertuigvolgsystemen – begin 2019 aan de Japanse bandenmaker Bridgestone. Het bedrijf zei toen al dat het zich meer wil focussen op digitale kaarten.

Remco Meerstra, woordvoerder bij TomTom, zegt tegen persbureau Reuters dat de deal al een tijd geleden is gesloten, maar nog niet openbaar was gemaakt. Hij wilde niet verder ingaan op de deal.

Source