De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) onderzoekt de overnames die de grote techbedrijven Apple, Facebook, Microsoft, Amazon en Google-moederbedrijf Alphabet in de afgelopen tien jaar hebben gedaan, maakt de toezichthouder dinsdag bekend.

De FTC heeft de bedrijven opgedragen “informatie en documenten over de voorwaarden, reikwijdte, structuur en het doel van de overnames aan te leveren”. Het gaat om de transacties tussen 1 januari 2010 en 31 december 2019. Hieronder vallen niet alleen de overnames van Instagram en WhatsApp door Facebook, maar ook aankopen die zo klein waren dat de bedrijven ze niet hoefden te melden aan de overheid.

Met deze informatie wil de FTC onderzoeken of er door de techbedrijven kleinere overnames zijn gedaan die concurrentie kunnen verstoren. Ook wil de FTC analyseren hoe kleine bedrijven presteren nadat ze zijn overgenomen door grotere bedrijven.

“Bedrijven op het gebied van digitale technologie vormen een groot deel van de economie en ons dagelijks leven”, schrijft FTC-voorzitter Joe Simons. “Met dit initiatief kan de commissie overnames in deze belangrijke sector nader bekijken en evalueren of toezichthouders voldoende op de hoogte worden gebracht van overnames die slecht zijn voor de concurrentie.”

In augustus 2019 zei Simons tegen persbureau Bloomberg dat de FTC bereid is grote techbedrijven op te splitsen als blijkt dat er sprake is van machtsmisbruik. De vijf techbedrijven hebben nog niet gereageerd op het bevel van de toezichthouder.

Source