Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is begonnen met het printen van ventielen voor zuurstofmaskers, die worden gebruikt bij de behandeling van coronapatiënten. Dat maakt het ziekenhuis bekend op zijn website. Traumachirurg Mike Bemelman spreekt van een “dreigend tekort”.

In het ETZ wordt bij de verpleging van coronapatiënten gebruikgemaakt van Venturi-zuurstofmaskers. Via speciale ventielen daarop kan de concentratie van de ingeademde zuurstof worden bepaald. Maar de ventielen kunnen niet worden hergebruikt en nieuwe bestellingen lieten op zich wachten.

“Daarom heb ik op internet gezocht naar technische informatie over het ventiel”, zegt Bemelman. “Ik vond al snel de digitale tekening en die hebben we om weten te zetten in een printopdracht voor onze 3D-printers.”

Hiermee kan het dreigende tekort worden opgelost. Volgens de chirurg worden dagelijks zestig tot tachtig ventielen gebruikt. Met de drie beschikbare printers kunnen er ruim honderd per dag worden gemaakt.

De ventielen uit de printer zijn goedgekeurd door de afdeling Medische Technologie van het ziekenhuis en voldoen aan alle eisen. Bemelman deelt de printtekeningen nu met andere bedrijven, zodat ook zij de ventielen kunnen maken.

Source