Rusland stelt een wet uit die het verplicht om smartphones, computers en smart-tv’s die in het land worden verkocht, te voorzien van vooraf geïnstalleerde Russische software. De wet zou in juli van kracht gaan, maar is uitgesteld tot januari 2021, meldt het Russische persbureau TASS.

De wet werd in november aangenomen door het Russische lagerhuis en werd niet veel later door president Vladimir Poetin ondertekend.

De wet moet Russische softwaremakers beter laten concurreren met vooraf geïnstalleerde alternatieven van bijvoorbeeld Apple en Google, de makers van de twee populairste besturingssystemen voor smartphones.

Welk effect de wet gaat hebben op de verkoop van smartphones in Rusland, is nog onduidelijk. Apple installeert nooit apps van derden vooraf op zijn besturingssysteem iOS. Op Android-smartphones staan vaak standaard Google-apps, maar fabrikanten kiezen er al regelmatig voor om ook andere apps vooraf te installeren.

In conceptdocumenten omtrent de wet werd beschreven dat de wet in fases zou werken. Allereerst zouden internetbrowsers en kaarten- en navigatiediensten verplicht worden. Daarna zouden onder meer betalingsdiensten, chatprogramma’s, sociale media, e-maildiensten en audiovisuele diensten van Russische makelij volgen.

Source