De Ierse privacytoezichthouder DPC heeft een boete van 345 miljoen euro opgelegd aan TikTok. Het videoplatform heeft volgens de waakhond de privacy van kinderen in Europa onvoldoende beschermd.

Uit het onderzoek van de Ierse Data Protection Commission (DPC) blijkt dat de video’s die kinderen op TikTok plaatsten standaard openbaar zichtbaar waren. Daardoor kon iedereen de video’s zien, niet alleen de contacten van de kinderen.

TikTok heeft kinderen daarover ook niet goed geïnformeerd, vindt de DPC. Daardoor wisten jonge gebruikers niet dat hun video’s voor iedereen zichtbaar zouden zijn.

Daarnaast oordeelt de privacywaakhond dat het zogenoemde Family Pairing slecht was ingericht. Daardoor konden niet alleen ouders of verzorgers hun account koppelen aan dat van het kind, maar ook vreemden.

De Ierse toezichthouder startte in 2021 een onderzoek naar TikTok op aandringen van onder andere de Autoriteit Persoonsgegevens. De Nederlandse privacywaakhond had al onderzoek gedaan naar privacyschendingen door het videoplatform, maar was niet bevoegd om op te treden.

TikTok is het niet eens met de boete

Het Europese hoofdkantoor van TikTok staat in Ierland. Daarom valt het bedrijf onder het toezicht van de Ierse privacytoezichthouder DPC.

TikTok zegt in een reactie tegenover persbureau Reuters het niet eens te zijn met het besluit en de hoogte van de boete. Het videoplatform zegt dat er in de afgelopen tijd veel privacyinstellingen zijn aangepast. Daardoor is er volgens het bedrijf geen sprake meer van privacyschending.

Ontvang een melding bij nieuwe ontwikkelingen.

Lees meer over:

PrivacyAVGTechTikTok

Source