Een Tesla-bezitter uit de Verenigde Staten heeft een collectieve rechtszaak tegen de autofabrikant gestart. De man beschuldigt het bedrijf ervan de zelfrijdende functies van de wagens veel mooier voor te doen dan ze zijn.

In de aanklacht wordt Tesla ervan beschuldigd reclames te maken die suggereren dat de auto’s zelfstandiger kunnen rijden dan in werkelijkheid mogelijk is. “Tesla heeft nog niets geproduceerd dat zelfs maar in de buurt van een volledig zelfrijdende auto komt”, zegt Tesla-bezitter Briggs Matsko.

Volgens hem zou Tesla mensen willen “enthousiasmeren” door middel van de reclames. Ook zou het bedrijf op die manier investeringen willen aantrekken, de verkoop stimuleren, faillissement voorkomen en de aandelenkoers opdrijven.

Briggs spande de collectieve rechtszaak aan bij de federale rechtbank in San Francisco. De zaak heeft betrekking op alle personen uit de VS die sinds 2016 Tesla-voertuigen met de zelfrijdende functies hebben gekocht of geleased. De autofabrikant heeft nog niet op de rechtszaak gereageerd.

Tesla gebruikt twee systemen voor de zelfrijdende functies: Autopilot en Full Self-Driving. Laatstgenoemde systeem moet de auto’s in de toekomst volledig autonoom laten rijden, maar wordt momenteel nog getest.

Begin augustus werd Tesla er door de Californische toezichthouder DMV al van beschuldigd misleidende reclame te maken. Ook die zaak gaat over de zelfrijdende functies van de voertuigen.

Source