Spotify kwam vorige week met zijn eigen variant van Clubhouse: Greenroom. Een belangrijk voordeel dat de audiodienst heeft ten opzichte van de rest is dat luisteren het kerndoel van de app is. Andere apps moeten gebruikers daar nog van overtuigen. Wie in Greenroom (beschikbaar als een losse app) daarnaast een gesprek opneemt, kan dit vervolgens ook via Spotify beschikbaar stellen als podcast.

Relevant blijven

Dit alles maakt duidelijk dat audio, ondanks dat de vertelvorm al heel lang bestaat in de vorm van radio, de interesse heeft getrokken van de grote techplatforms. Die zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om relevant te blijven. Daarbij hoort veel experimenteren. Of alles evenveel succes zal hebben, is de vraag.

Podcasts hebben zich inmiddels serieus gevestigd, maar de vraag is hoe populair live-audio blijft. Clubhouse, waar de hype mee begon, was maandenlang alleen voor iPhones beschikbaar. Na een snelle opmars begin dit jaar, is het aantal nieuwe installaties op iOS hard gedaald, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Sensor Tower. Dit zegt niks over het daadwerkelijke gebruik, maar is wel een indicatie van de interesse. Sinds mei is er ook een Android-variant, die vooralsnog wel groeit.

Aantal downloads van Clubhouse op iOS en Android (de app is op Android sinds mei beschikbaar, maar nog altijd alleen met een uitnodiging):

Source