Online platforms, zoals YouTube, zijn onder bepaalde omstandigheden niet aansprakelijk voor gebruikers die auteursrecht schenden. Dit heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag geoordeeld, schrijft Reuters.

In Duitsland liepen twee zaken omtrent gebruikers die illegaal beschermde werken uploadden naar het online platform. Het Hof van Justitie heeft in beide zaken uitspraak gedaan.

Het Hof concludeerde dat online platforms niet aansprakelijk zijn voor gebruikers die auteursrecht overtreden. Wel zegt de rechter dat de platforms verantwoordelijk zijn voor de verspreiding en de toegankelijkheid van gestolen werken. Die moeten zij tegengaan.

In de eerste zaak werden YouTube en moederbedrijf Google aangeklaagd door muziekproducent Frank Peterson. Gebruikers hadden in 2008 een aantal fonogrammen, waarvan Peterson de rechten bezit, geüpload naar het videoplatform.

In het tweede geval spande uitgeversconcern Elsevier een rechtszaak aan tegen bestandshostingdienst Cyando. Gebruikers hadden in 2013 verschillende Elsevier-werken zonder toestemming geüpload naar de dienst.

Source