De grootste techbedrijven in de Verenigde Staten werken samen aan de bestrijding van nepnieuws en desinformatie over het coronavirus. Dat lieten ze maandagnacht weten in een gezamenlijke verklaring.

In de groep zijn Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Reddit, Twitter en YouTube vertegenwoordigd. “We helpen miljoenen mensen in verbinding te blijven, terwijl we frauduleuze en verkeerde informatie over et virus bestrijden”, luidt de tekst.

“Daarnaast bieden we berichtgeving van autoriteiten een duidelijker platform en delen we belangrijke updates over het virus samen met overheidsinstanties over de hele wereld. We nodigen ook andere bedrijven uit om met ons samen te werken.”

In de verklaring gaan de bedrijven niet in op details van hun aanpak. Verschillende van de bedrijven presenteerden recent al maatregelen. Zo begon Facebook met het weren van reclames waarin een medicijn tegen het coronavirus wordt aangeboden. Twitter blokkeert accounts die samenzweringstheorieën delen.

Vorige week vroeg het Witte Huis grote techbedrijven om hulp bij de aanpak rondom verspreiding van het coronavirus. Tijdens een gesprek met topmensen van de bedrijven, werd de bestrijding van nepnieuws ook aangehaald. Daarbij werd al aangedrongen op een nauwere samenwerking.

In een interview met Bloomberg zei Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg maandag dat het bij Facebook nu “alle hens aan dek is” wat betreft de aanpak van misinformatie.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico’s.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.

Source